2. Wat eet een varken?

Een varken heeft slechts 2,5 kilo voer nodig om 1 kilo te groeien. Het menu van een varken bestaat uit droge producten (brokken/meel) en/of natte producten (brijvoer). In de brijvoerkeuken vermengen varkenshouders restproducten uit de levensmiddelenbranche met vitaminen en mineralen tot een optimaal rantsoen.In iedere levensfase krijgt het varken een uitgebalanceerd rantsoen dat perfect is afgestemd op de behoefte van het dier. De Nederlandse varkenshouderij verwerkt jaarlijks 6,5 miljoen ton bijproducten uit de levensmiddelenindustrie. Daarmee zijn 1.360 zwembaden of 86.000 vrachtwagens te vullen.

Enkele voorbeelden:
- Bij de productie van ieder biertje komt 51 gram bierbostel vrij.
- Bij iedere kilo suiker blijft 1670 gram bietenpulp over.
- Elke 10 kg friet laat 1100 gram aardappelstoomschillen achter.

Varkens zorgen er dus voor dat restproducten niet op de stort terecht komen. Zij zetten deze bijproducten om in hoogwaardig varkensvlees.

Goed, gezond en veilig

In de hele productiekolom van de varkenshouderij gelden kwaliteitssystemen zoals HACCP, NEN-ISO en GMP+. Hiermee zorgt de varkenshouderij er zelf voor dat varkensvlees op een goede, gezonde en veilige manier wordt geproduceerd. De kwaliteitsborging van de Nederlandse varkenshouderij is de beste en uitgebreidste ter wereld. Veevoerfabrikanten steken veel tijd en geld in de ontwikkeling van beter verteerbare varkensvoeders. Dit doen ze bijvoorbeeld door natuurlijke enzymen aan het voer toe te voegen of bepaalde grondstoffen te verhitten.

HomeContact
Een initiatief van Nederlandse varkenshoudersEnglish version